Защо червеното цвекло е полезно за бебето?

Вашето мъниче вече е на 6 месеца. Време е да започне да приема по-твърда храна, която съдържа добра доза хранителни вещества. Чудите се с какво да започнете? Можете да го направите с червено цвекло! То съдържа изобилие от полезни за бебето съставки, които ще помогнат за правилното му развитие.

Искате ли да узнаете повече за този вълшебен зеленчук? Продължете да четете!

Защо е полезен за бебето:

Богат е на минерали – цвеклото е източник на много съставки, даващи енергия. Богато е на калций, желязо, калий, магнезий, витамини А, В комплекс, С, К и Е. Ако бебето не получава достатъчно количество от тези вещества съществува риск да развие заболявания като диария, нощна слепота, остеомалация, рахит и др.

Предпазва от анемия – анемията е заболяване, предизвикано от недостатъчно желязо в организма. Червеното цвекло е богато на желязо и особено при децата върши чудеса. Ако бебчето има достатъчно желязо в кръвта си ще произвежда достатъчно червени кръвни телца. Желязото също така помага кислорода да достига до частите от тялото, които отговарят за развитието на мозъка. В първите няколко месеца от растежа на бебето правилното мозъчно развитие е изключително важно, тъй като това определя колко добре ще функционира мозъкът в бъдеще.

Подобрява храносмилането – на този етап от развитието си бебето има слаба храносмилателна система. Поради това най-разумно е то да бъде захранено с храна, която е лесно смилаема. Червеното цвекло е зеленчука, който малкото сладурче най-лесно ще смели в стомахчето си.

За здрав черен дроб – ако храните бебето си с червено цвекло неговият черен дроб ще бъде винаги защитен. Не добре функциониращият черен дроб е предпоставка за сериозни заболявания като жълтеница и хепатит. Когато жълтеницата атакува може да се наруши апетита на бебето, което води до различни проблеми (ниско тегло и т.н.).

Прочиства тялото – прясно изстисканият сок от цвекло, комбиниран със сок от морков или краставица върши чудеса за прочистване на крехкия бебешки организъм. Той пречиства и важни органи, като бъбреците и жлъчния мехур.

Кога да въведете червеното цвекло:

След шестия месец бебето е развило храносмилателната си система до положение, което позволява прием на плодове и зеленчуци. Така че изчакайте, докато стане на половин година преди да го захраните с цвекло. Важно е да запомните, че не трябва първата въведена храна от плодовете и зеленчуците да е цвекло. То има силно изразен вкус на земя, който вероятно няма да са хареса на бебето. Добре е да започнете със зеленчуци като морков, картоф и т.н.

Как да захраним бебето:

Започнете с малко – червеното цвекло е с високо съдържание на нитрати, което може да го направи трудно смилаемо за нежното бебешко стомахче, ако се дава в голямо количество. Затова давайте на бебето 2-3 ч.л. сок веднъж седмично в началото, като когато навърши една година може да започнете постепенно да увеличавате.

Сгответе цвеклото – когато сготвите цвеклото съдържанието на нитрати значително намалява. Ако пък не искате да го готвите може просто да го сварите на пара или в кипяща вода, и тогава да го дадете на детето си. Дори и в началото, когато започнете да давате цвекло на бебето може да изстисквате сока от вече сварено такова. Това е гаранция, че съдържанието на нитрати е ниско.

Надяваме се, че тази статия е била полезна за вас и няма повече да се чудите кога и как да дадете червено цвекло на бебето си за първи път.


Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects