14 храни за прочистване на черния дроб

Съвременното общество за съжаление е „производител” на претоварени черни дробове. Когато преяждаме или се храним с преработени и пържени храни, подложени сме на стрес и замърсяване на околната среда, черният дроб се претоварва и преуморява. Когато това се случи той се затруднява с ефективната обработка на токсините и мазнините. Има много храни, които могат да помогнат за неговото почистване по натурален начин, като стимулират естествената му способност да премахва токсините от тялото. Ще се спрем на 14 от тях, които ако бъдат включени по подходящ начин в храненето помагат на черния дроб да бъде здрав и да функционира по начина, който бихме искали.

Чесън – дори една скилидка от този натурален антибиотик има способност да активира ензимите в черния дроб, които помагат за прочистване на токсините от тялото. Чесънът също съдържа алицин и селен, две натурални вещества, които също помагат на черния дроб.

Грейпфрут – с високо съдържание на витамин С и антиоксиданти, грейпфрутът повишава натуралните почистващи способности на черния дроб. Малка чаша свежо изстискан сок ще помогне за производството на детоксикиращи ензими, което от своя страна помага за отстраняване на канцерогенните токсини.

Цвекло и моркови – тези два зеленчука са богати на растителни флавоноиди и бета каротин. Включването им в менюто помага за стимулиране и подобряване цялостното състояние на черния дроб.

Зелен чай – тази нежна за черния дроб напитка е пълна с растителни антиоксиданти, известни като катехини, известни като помощник за правилното функциониране на черния дроб. Зеленият чай освен, че е вкусен, е и чудесен начин да подобрите резултатите от диетата си.

Листни зелени зеленчуци – едни от най-силните съюзници на черния дроб листните зелени зеленчуци могат да се консумират сурови, сготвени или като прясно изцеден сок. С високо съдържание на растителни хлорофили, те изсмукват получените от замърсяването на околната среда токсини от кръвния поток. С отличителната им способност да неутрализират тежките метали, химикалите и пестицидите, те предлагат мощен предпазен механизъм за черния дроб. Опитайте се да включите в менюто си зеленчуци като рукола, спанак, салатен синап, цикория и глухарче. Те помагат за повишено производство на жлъчен сок, субстанция, която премахва отпадъците от органите и кръвта.

Авокадо – тази наситена с хранителни вещества суперхрана помага на тялото да произвежда глутатион, вещество, необходимо на черния дроб за премахване на вредните токсини.

Ябълки – с високо съдържание на пектин, ябълките съдържат химически съставки, необходими на тялото за почистване и освобождаване от токсините в храносмилателния тракт. Това в последствие помага на черния дроб да се справи с натоварването от по-високите количества токсини по време на почистването.

Зехтин – студено пресованите органични масла като зехтин, конопено и ленено олио са страхотни за черния дроб при умерена консумация. Те помагат на тялото, като осигуряват липидна основа, която може да извлича вредните токсини. По този начин те поемат част от натоварването на черния дроб от гледна точка на преситеността с токсини, от която много от нас страдат.

Алтернативни зърнени храни – не само имате нужда от алтернативни зърнени храни като киноа, просо и елда, а ако в храненето ви присъстват пшеница, брашно и останалите подобни традиционни зърнени храни, то тогава е време за промяна! Черният ви дроб е филтъра за токсини на тялото, а тези традиционни зърнени храни съдържат високи количества глутен. Изследвания показват, че хората чувствителни към глутен имат анормални нива на ензими в черния дроб, като това е само едно от многото последствия от храните с много глутен.

Зеленчуци от семейство Кръстоцветни – яденето на броколи и карфиол ще повиши количеството глюкозинолати в тялото, както и на чернодробните ензими. Тези натурални ензими очистват от канцерогенните вещества, като така се намалява риска от ракови заболявания.

Лимони и лайм – тези цитрусови плодове са с изобилие на витамин С, който помага на тялото да синтезира токсичните вещества в субстанция, която може да се абсорбира от водата. Пиенето на свеж, прясно изстискан сок от лимон или лайм сутрин стимулира черния дроб и дава тонус на цялото тяло.

Орехи – със своето високо съдържание на аминокиселината аргинин, орехите подпомагат черния дроб при пречистването от амоняк. Те също съдържат високо количество глутатион и омега-3 мастни киселини, които помагат за нормалното функциониране на черния дроб. Когато ядете орехи имайте предвид, че за най-добро действие трябва те да бъдат сдъвкани добре (до втечняване) , преди да се погълнат.

Зеле – също както при броколите и карфиола консумацията на зеле стимулира активирането на два пречистващи ензима, които са от съществено значение за изчистването от токсини. Опитайте се да ядете повече кимчи, зелева салата и супа, както и кисело зеле.

Куркума – любимата подправка на черния дроб. Добавете малко от тази детоксикираща вкусотия в супата от леща или някое зеленчуково ястие за мигновен релаксиращ ефект върху черния дроб. Куркумата е естествен помощник на чернодробните ензими при прочистването от хранителни канцерогени.

Освен тези храни други , помагащи за пречистване на черния дроб, са артишок, аспарагус, къдраво и брюкселско зеле. Включването някоя от изброените храни в менюто си е страхотен начин черният дроб да функционира нормално, което ни кара да се чувстваме здрави и в отлична форма.

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects