Три зеленчука за здраве и красота – тиква, чесън и спанак

Тиквата произлиза от Северна Америка и е култивирана за първи път от индианците. Този зеленчук има много разновидности и въпреки, че не е любим за повечето хора, е отлична храна за тези, които искат да свалят някой и друг излишен килограм.

В тиквата има много малко въглехидрати и мазнини, а също така много малко калории. Тя е зеленчук, който не покачва холестерола и това я прави заместител на други, висококалорични зеленчуци, като например картофите.

Тиквата също така е изключително богата на фибри. Всъщност тя се счита за отличен лек срещу запек, защото има толкова много фибри, че е способна да прочисти храносмилателната система и да регулира нормалното функциониране на червата.

Освен ниски калории и богата на фибри тиквата съдържа  много витамини и минерали. Витамин С е полезен за растежа и възстановяването на тъканите, витамин К помага на сърцето и е важен за здрави кости, а витамин А, който се намира в тиквата под формата на бета-каротин, е добър за зрението, растежа на костите, имунната система и репродуктивното здраве. В допълнение в тиквата има полезни за тялото минерали, като магнезий, манган, желязо, фосфор и калий.

Тиквата е антиканцерогенна храна, което означава, че пази от ракови заболявания. В нея освен витамин С и бета-каротин има и допълнителни антиоксиданти, като всички те събрано заедно предпазват тялото от замърсяването и химикалите, причиняващи рак. Хранителните вещества в този полезен зеленчук държат далеч от нас и редица други болести. Комбинацията от малко мазнини и никакъв холестерол е добра за сърцето, като така намалява риска от сърдечни заболявания, фибрите са полезни за храносмилателната система, предпазвайки от проблеми с дебелото черво, а съдържанието на витамин С, магнезий и манган повишава плътността на костите, предпазвайки от остеопороза.

Чесън
Повечето ястия, готвени по света са недовършени, ако в тях не присъства чесън, зеленчук, който не само дава вкус на храната, но и носи невероятни ползи за здравето. Чесънът получава острата си миризма от съединения, съдържащи сяра. Алицинът е най-важният компонент, който се съдържа в чесъна и има антибактериални, противогъбични, антивирусни свойства и е антиоксидант. Чесънът може да се използва за лечение на високо кръвно и холестерол, диабет, артрит, настинки и грип. Може да се използва и срещу кожни инфекции, и за подобряване на имунитета.

Чесънът засилва имунната система и може да помогне на тялото да се пребори с настинката, кашлицата и белодробните инфекции.  Тъй като в него има голямо количество йод е много ефективен при лечение на щитовидната жлеза. Изследвания показват, че чесънът може да помогне и при сърдечносъдови заболявания и високо кръвно.

Чесънът също съдържа големи количества витамин С и В6, необходими за здрава кожа, имунна система и в помощ на растежа на новите клетки. Някои изследвания показват добри резултати от ползване на чесън за лечение на ракови заболявания именно поради високото съдържание на витамин В6. Много диабетици ползват чесън за регулиране нивата на кръвната захар, тъй като той подобрява нивото на инсулин в кръвта.

Трябва да знаете, че прекаленото ядене на чесън, особено суров,  може да доведе до неприятна миризма на тялото, тъй като той „напуска” тялото през порите на кожата. За да не се получи този ефект яжте до 3 скилидки суров чесън на ден.


Спанак
Спанакът е натъпкан с витамини А, К, D и Е, и е отличен източник на омега-3 мастни киселини. Той също така има противоракови свойства и е пълен с антиоксиданти, освен това алкализира тялото и подхранва очите. Като зелен листен зеленчук спанакът е отличен източник на бета-каротин, мощен антиоксидант, който намалява риска от развитие на катаракта. Според изследвания той може да се бори със сърдечните заболявания и рака.

Спанакът съдържа фитохимични вещества, които помагат за предотвратяване на свързаната с възрастта макулна дегенерация и липоидна киселина, която може да регулира кръвната захар. Той е добър източник на диетичен магнезий, необходим за функционирането на нервите и мускулите, сърдечният ритъм и здрава имунна система.

Спанакът е пълен с витамин А, който е необходим за растежа на тъканите в тялото, включително кожата и косата. Той помага и за изграждането и поддържането на колагена, който поддържа структурата на кожата и косата.

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects