5 факта за депресията, които не знаете

Депресията е общо емоционално, душевно разстройство, често поставящо страдащите от него в състояние на продължително безпокойство и тъга. Това е психическо разстройство, афектиращо хората както емоционално, така и физически. Депресията е много повече от моментно състояние на безпомощност, случващо се понякога, затова лекарите я категоризират като болест. Въпреки, че е лечима и някои хора реагират добре на лечението, други не се справят лесно с нея и лекарите не могат все още да установят причините затова. Изследванията на заболяването дават като резултат някои изумителни факти. Ето и петте най-интересни от тях:

При депресираните хора някои части на мозъка са по-малки

Учените са открили, че при хора склонни да страдат от депресия частта от мозъка, която контролира паметта и емоциите (наречена хипокампус ) е по-малка. Причината за това не е съвсем ясна. Предположенията са, че при стрес хормона кортизол се произвежда в по-големи количества и той има свиващ ефект върху хипокампуса. Учените също установяват, че хората, родени с по-малък хипокампус са по-често склонни да страдат от депресивни състояния.

Депресията е свързана с възпаления

Изследванията на депресията показват връзка с някакво възпаление. Учените достигат до извод, че хронични възпаления, често съпътващи  някои заболявания могат да доведат до състояние на депресия. За да установят това експертите прилагат ендотоксин (лекарство, което стимулира възпаленията) върху здрави хора. При повечето от тях това довежда до настъпване на депресивно поведение.

Депресията е свързана с химически дисбаланси в мозъка

Доказано е, че промяната на някои химикали в мозъка (известни като невротрансмитери, например норепинефрин и серотонин) е свързана с депресията. Това не е лесна за установяване връзка, тъй като тези аномалии варират - при едни хора са едни, а при други - други. Клиничните изследвания установяват, че само 25% от хората с понижени нива на невротрансмитери, страдат от депресия. Въпреки това при други хора, страдащи от депресия се наблюдават пък доста високи нива на норепинефрин и серотонин. Експертите констатират, че депресията е свързана с някои промени в моделите на поведение и мислене, а от там достигат до хипотезата, че подобна последователност от поведение и мислене, свързани с депресията могат да повлияят нивата на невротрансмитерите различно при различните хора. Това е една от причините някои пациенти да не се повлияват от антидепресанти. Учените не успяват напълно да разплетат загадката и са необходими още купища изследвания, за да установят сложните механизми на депресията.

Депресията се предава в семейството

Изследователите на депресията установяват, че тя се предава от човек на човек в семейството и дори може да се наследява, и предава на поколенията. Те дори установяват, че някои хора, чиито гени стимулират производство на много ниски нива на молекулата невропептид Y, са по-склонни да се адаптират към негативни дразнители, а това води до по-голяма вероятност от депресия.

Някои лекарства провокират депресия

Има някои лекарства, които могат да доведат до депресия. Това става чрез предизвикване на промени в химикалите в мозъка по един или друг начин. Лекарства, помагащи за контролиране на кръвното налягане, за лечение на акне, заедно с отделни статини и орални контрацептиви могат да ни накарат да се чувстваме депресирани.

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects