Три зеленчука за здраве и красота – краставици, гъби и броколи

Краставиците са не само перфектна храна през лятото, те са и най-добрият източник на калий. Съдържат антиоксиданти като витамини В, А и С, зеаксантин и лутеин. Тези съединения се борят със свободните радикали, които са причина за стареене и болести свързани с възрастта. Краставицата е пълна и с минерали, като магнезий, калий и силиций, които са полезни за косата и кожата. Така че ако искате да изглеждате и да се чувствате чудесно включете този вълшебен зеленчук към менюто си.

Краставиците са добър източник на витамин В и дават енергия. Така че следващият път, когато искате да хапнете нещо бързо, оставете настрана чашата с кафе настрана и грабнете хрупкава краставица. Този зеленчук е с 95% съдържание на вода, което помага на тялото да елиминира токсините и го поддържа хидратирано. Тъй като имат малко калории и много вода краставиците са идеална храна за хора, търсещи начин да свалят килограми. Всекидневната им консумация влияе добре и на хората, страдащи от хроничен запек. Силицият в тях е полезен за здрави ставни връзки . Освен витамини А, В и С краставиците съдържат фолати и витамин D, необходими за здраво тяло, коса и кожа. Краставиците могат да се използват за лечение на високи нива на пикочната киселина, като се консумират равни количества сок от тях, заедно със сок от моркови.  Тъй като съдържат хормон, необходим на панкреаса за производството на инсулин са полезни за пациенти, страдащи от диабет.

Високото съдържание на витамин С и кафеена киселина в краставиците ги прави полезни за кожата, като може да предпазят от поява на бръчки. Витамин С стимулира колагена и еластина, което дава на кожата младежки вид, а кефеената киселина пази кожата от вредните лъчи на слънцето.


Броколи

Броколито, освен че е пълно с полезни хранителни вещества има и терапевтични свойства. Този зеленчук от семейство Кръстоцветни има редица здравни ползи, които могат да помогнат за доброто здраве. То съдържа сулфорафан, антиканцерогенно съединение, което поразява корените при растежа на тумора. Броколито изчиства тялото от бактерии, които водят до повишен риск от рак на стомаха, гърдата и шийката на матката. В него има високо съдържание на калций и витамин К, помагащи на костите и предпазващи от остеоартрит.

Броколито съдържа лутеин, който е известен като вещество, забавящо или напълно предотвратяващо удебеляването на артериите в тялото, като така предпазва от сърдечни болести. А съдържащият се в него витамин В6 и фолати намаляват риска от сърдечен удар и артеросклероза.

Някои от веществата в броколито са полезни за зрението и засилването на имунната система. Лутеина предпазва от свързаната с напредване на възрастта катаракта на очите и макуларната дегенерация. Освен това витамин А, който то съдържа е жизненоважен за доброто здраве на очите. Бета-каротина и минералите пък помагат на имунната система да изгради силна защита срещу инфекции и зарази.


Гъби

Повечето хора считат гъбите за зеленчук, но те предлагат повечето от хранителните вещества, съдържащи се в месото, зърнените и бобените храни. Каквито и гъби да изберете всички от тях имат богато съдържание на полезни вещества, а освен това са и нискокалорични.

Както при хората гъбите произвеждат витамин D, когато са изложени на слънце. Те се считат за изключение от правилото, че растенията не могат по естествен начин да произвеждат витамин D. Консумирането на сушени гъби се счита за еднакво ефективно с приемането на добавки, съдържащи витамин D2 и D3, за покачване общото ниво на витамина в тялото. Те са полезни и за имунната система, тъй като повишават произведените протеини и антитела, необходими за предпазване и възстановяване на тъканите.

Гъбите са добър източник на антиоксиданти, като селен и ерготионеин , предпазващи клетките в тялото от хронични заболявания. Те са натурална храна, съдържаща и вещества, способни да се борят с рака. Според изследване редовна консумация на гъби намалява риска от развитие на рак на гърдата. Освен това гъбите шийтаке са известни като възпрепятстващи развитието на туморните образувания. Ако пък искате да свалите килограми може да заместите месото с гъби, тъй като те съдържат малко калории.

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects