Ягодите - суперхрана, от която наистина имате нужда

Ягодите са едни от най-обичаните плодове на света, техният жизнен червен цвят е радост за окото, а страхотния сладък вкус е прекрасен завършек на всяко ядене. Но знаете ли, че те имат и други невероятно полезни качества? Пълни с антиоксиданти ягодите предпазват тялото от клетъчни нарушения. Вижте как може да ги използвате за косата, кожата и цялостното си здраве.

Ягодите са богат източник на омега-3 мастни киселини, фолиева киселина, магнезий и мед. Тези минерали са основа на здравата коса. Ягодите регулират омазняването на кожата на главата и предпазват от мазна коса, без да изсушават скалпа. Те помагат срещу пърхот, поява на гъбички и предпазват от загуба на коса (алопеция). Можете да размачкате няколко ягоди и да ги нанесете директно върху косата или да опитате следната маска: 1 чаша ягоди, 1 супена лъжица майонеза, шапка за баня. Комбинирайте двете съставки и ги разбъркайте хубаво, до получаване на кремообразна паста. Втрийте в кожата на главата като масажирате с пръсти, за да засилите кръвообращението. Сложете шапката за баня и изчакайте 30 минути преди да отмиете. Тази маска действа като естествено подпомага задържането на влагата и дава хидратирана, лъскава и подхранена коса.

Пълни с витамин С и други антиоксиданти ягодите могат да сътворят чудеса за кожата. Антиоксидантите предпазват кожата от разрушаване на клетките, забавяйки процеса на стареене на кожата. Ягодите съдържат салицилова киселина, която има почистващи свойства, чрез които се премахва мъртвата кожа на лицето и се стягат порите. Може да ползвате ягоди, смесени с розова вода за натурално тонизиране на кожата. И двете съставки имат стягащи свойства. Друга рецепта за почистване и запазване кожата от стареене маска: 1 супена лъжица мед, 2 супени лъжици свежа сметана и половин чаша намачкани ягоди. Смесете ги и нанесете върху лицето, след 20 минути измийте с хладка вода. Правете маската веднъж седмично и ще поддържате свежа и еластична кожата на лицето

Ягодите са изключително полезни и за здравето като цяло. 100 гр. от тях доставят на организма около 35 калории и 2 грама фибри, повечето от които разтворими. Разтворимите фибри понижават лошия холестерол в тялото, помагат на храносмилането и намаляват риска от сърдечни заболявания и рак. Те съдържат също фолиева киселина и калий, изключително полезни по време на бременност. Яденето на една чаша ягоди доставя цялата необходима дневна доза от витамин С за възрастни. В алтернативната медицина те успешно се използват за преодоляване на храносмилателни проблеми и за намаляване на кръвната захар.

Освен да си ги хапвате цели, можете да правите всевъзможни комбинации с тях. Ето например една интересна салата: 30-40 листа свеж спанак, 2 чаши нарязани ягоди, ¼ чаша нарязани орехи или бадеми, 1 голяма лъжица мед. Съберете ги в голяма салатена купа, поръсете с меда и ще се насладите на експлозия от вкусове, които са полезни и здравословни.

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects