Какво трябва да знаем за кожата на лицето

Всеки от нас знае трите процедури, които трябва да се правят всеки ден с кожата на лицето – почистване, тонизиране и овлажняване. Също знаем, че трябва да изберем козметика, подходяща за типа на кожата ни. Но тук идва една спънка – какъв вид кожа имаме и каква козметика точно ни трябва? Дали да е за суха, нормална или мазна кожа? И кое точно да ползваме – лосион, крем, спрей, мехлем или нещо друго от многобройните предложения на пазара?  Това ни обърква и понякога грешим в избора на козметика.

Първата стъпка е да разберете какъв тип кожа имате. Това е лесно. Обикновено всяка вечер Вие миете лицето си и си лягате. Когато се събудите сутрин погледнете в огледалото. Ако кожата Ви изглежда мазна или лъщяща, тогава имате мазна кожа. Ако кожата е нормална, но виждате леко лъщене около носа, то тогава кожата е от смесен тип. А ако чувствате цялото лице нормално, дори сухо, тогава кожата Ви е нормална към суха. Може би имате предпочитана марка козметика. Ако е така обикновено всички производители предлагат серии, които покриват и трите стъпки – почистване, тонизиране, овлажняване.

Когато избирате козметика за почистване препоръчително е тя да не съдържа SLS, SLES, парабени, парфюми и консерванти. Лесно може да проверите за това в описанието на продукта. Силно Ви съветваме да избягвате козметични продукти, които нямат етикет с описани всички съставки. Ако кожата Ви е мазна и предразположена към акне може да ползвате почистващ препарат , базиран на салицилова киселина. Консултирайте се с кожен лекар, той може да Ви препоръча подходящ продукт. Ако имате чувствителна кожа, която се пука и е предразположена към обриви изберете почистваща козметика с неутрално pH. Обикновено всички такива препарати са с ясно обозначение на опаковката, че са с неутрално pH. Ако след почистване на лицето го чувствате сухо, тогава козметиката, която ползвате за почистване е твърде силна за Вас и би трябвало да я замените с по-лек продукт. След почистване лицето трябва да се усеща нормално, не твърде сухо и опънато. Ако сте си сложили грим трябва да го премахнете с препарат за премахване на грим или почистващо мляко, като всички остатъци трябва да се махнат напълно, преди да ползвате почистващия кожата препарат.

Повечето тоници, достъпни на пазара, са направени от алкохол и някаква стягаща съставка. Някои съдържат розова вода, която е с приятен аромат и е много отпускаща, но често води до непредвидени реакции на кожата. Лесно можете да си направите тоник у дома, като смесите глицерин с розова вода. Други тоници съдържат ниацин (витамин В3), който действа успокояващо и има противовъзпалителни свойства. Тези продукти могат да намалят разширените пори, като в същото време успокояват кожата. Ако чувствате щипене по кожата, тогава тоникът е твърде силен за Вас и би трябвало да го смените. Често се случва хора със суха или комбинирана кожа да не могат да нанасят тоник по цялото лице. В такъв случай е най-добре тоник да се използва само върху Т-зоната.

Има изобилие на овлажняващи продукти на пазара. Лек лосион с алое вера е подходящ за всички типове кожа през лятото. Овлажняващ крем или мляко за тяло пък са подходящи през зимата. Някои овлажнители съдържат глицерин, амониев лактат или уреа – влагозадържащи вещества, които проникват дълбоко в кожата и я хидратират. Метил парабените, парфюмите и консервантите са основната причина, в случай на кожна реакция след употреба на овлажнител, затова избягвайте козметика с тези съставки. Няма определен овлажнител, който да пасва точно на кожата на всеки. Веднъж нанесен той трябва да бъде „усетен” на мястото си. Кожата на лицето не трябва да бъде на слоеве или пък суха и опъната. Когато откриете овлажнителя, който пасва на кожата Ви, си струва да се придържате към него. Понякога овлажнителят не върши работа, тъй като има прекалено много натрупани мъртви кожни клетки. Тогава може да се приложи или лека пилинг козметика за почистване, или овлажнител със съдържание на гликолова или млечна киселина, които премахват мъртвите клетки и позволяват на овлажнителя да проникне в кожата. Като говорим за овлажнители е важно да знаете, че освен външна хидратация тялото има нужда и от вътрешна. За това пиенето на вода е изключително важно. Зрял мъж трябва да изпива поне 2,5 литра вода на ден, а за жените дневното необходимо количество е 2 литра.

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects