7 вредни химикала в козметиката, които могат да увредят кожата

В днешни дни на пазара има много различни производители на козметика. В някои от продуктите за разкрасяване и почистване се съдържат химикали, които са повече вредни, отколкото полезни за хората, които ги ползват. Тъй като козметиката се нанася под формата на крем, сапун, шампоан и т.н. тези химикали се абсорбират от тялото през кожата и могат да навлязат в кръвообращението, а от там да нанесат поражения на цялото тяло. При продължителна употреба могат да доведат до алергии, обриви, пигментация на кожата, екземи. Ето и някои от химикалите, които е добре да не са налични в съдържанието на козметиката, която сте решили да купите:

Триклозан

Има няколко вида антибактериални сапуни, продавани в момента на пазара, които съдържат противомикробния химикал, наречен триклозан. Той също може да бъде открит в някои дезодоранти и пасти за зъби. В основата си той е антибиотик, но няма достатъчно научни изследвания, които да потвърждават ползата и да препоръчват използване на сапун с наличие на триклозан. По-добре да се миете с обикновен сапун, тъй като е известно, че триклозанът причинява обриви и пречи на нормалното функциониране на репродуктивните хормони, и хормоните произвеждани от щитовидната жлеза.

Формалдехид

Този химикал е често срещан в почистващи средства, балсами, шампоани за коса и тяло. Той се използва, тъй като предотвратява развитието на бактериите. Според изследвания обаче формалдехидът е свързан с някои форми на рак, като назофарингеален рак и рак на носа. Има и доста случаи на алергии и увреждане на имунната система.

Парабени

Парабените са широко използвани в козметичната промишленост като консервант, предпазващ продуктите от развитие на дрожди, мухъл и плесени в тях. Често може да се открият в тонизиращи тялото продукти, шампоани и козметика за почистване на кожата. Този химикал се свързва с развитието на рак на гърдата при жените.

Бензоил пероксид

Най-често се използва в козметика за премахване на акне. Повечето такива продукти съдържат между 2.5% и 5% бензоил пероксид. Той може да причини изсушаване на кожата, водещо до раздразнения. При хора с чувствителна кожа може да се появи парене, лющене, сърбеж и дори подуване. Също така химикалът е класифициран като потенциално канцерогенен.

D&C Yellow 11

Цветовете, ползвани в козметичните продукти се описват с префикса D&C, произлизащ от Drugs and Cosmetics (лекарства и козметика), следван от цвета и неговия код. Химикалът D&C Yellow 11 се използва в сапуни и е безопасен само при външно приложение, като може да нанесе огромни поражения, ако се използва в зоната около очите.

Аромати

Ароматите са точно това: синтетични съединения, добавени към продуктите, за да имат приятна миризма. Лошото при тях е, че компаниите, произвеждащи козметика имат свободата да скрият каквито си искат химически коктейли под наименованието „Аромати”, тъй като обикновено се позовават на търговската тайна, позволяваща им да не разкриват точното съдържание на продукта. Това позволява на недобросъвестните производители да скрият вредни химикали в продуктите, като например фталати, които са свързвани с появата астма и мигрена при хора, ползвали продължително време козметика със съдържание на тези химикали.

Sodium Laureth Sulfate (SLES)  Натриев лаурет сулфат
Почти всички пенообразуващи козметични продукти (пяна за бръснене и подобни) съдържат този химикал. Известен е с причиняване раздразнения на очите, по кожата и в белите дробове. Изследвания също показват, че SLES имат потенциал в комбинация с други химикали да формират канцерогенни съединения. Тези съединения от нитрозамини могат да доведат до респираторни и бъбречни заболявания.

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects