Разбити митове за холестерола

Холестеролът е сложна тема и информацията за него често се тълкува погрешно. Вероятно знаете, че високите нива на холестерол повишават риска от сърдечни заболявания, но може би ще се изненадате, че някои от предполагаемите истини за него всъщност са мит. Научаването на фактите за холестерола ще изясни неизвестните около него и може да разкрие някои изненади.

Холестерола е лош

Повечето пъти, когато чуем думата холестерол ние я свързваме с нещо лошо. Но всъщност той не е, тъй като тялото се нуждае от известно количество холестерол, за да функционира нормално. Тази изглеждаща като мазнина, подобна на восък субстанция се произвежда от черния дроб и се използва за формирането на клетъчните мембрани и производство на някои хормони. Въпреки, че част от холестерола идва от тялото, една известна, по-голяма част от него идва от храната. Твърде много поет от храната холестерол може да доведе до неприятни последствия, тъй като тогава се стесняват кръвоносните съдове, а това може да доведе до инфаркт и инсулт.

Яйцата запушват артериите

Истина е, че яйцата са с високо съдържание на диетичен холестерол, а хранене с голямо съдържание на такъв води и до висок кръвен холестерол, рисков фактор за стесняване на артериите и инфаркт. Но според учените яйцата могат да се вместят в нормалното хранене, ако избягваме смесването им с други източници на холестерол. Яйцата са отличен източник на протеини и други хранителни съставки, включително полезните за зрението лутеин и зеаксантин. Холестеролът, приет от яйцата може да се компенсира, като се намали консумацията на червени меса и необезмаслени млечни продукти в деня, в който ядем яйца.

Децата нямат висок холестерол

Холестеролът често е считан за проблем на хората в средна възраст, но децата също не са предпазени от високи нива на холестерол. Лекарите са открили, че децата все повече са застрашени от висок холестерол поради все по-честото затлъстяване в детска възраст, храненето с нездравословна храна и прекалената употреба на сладки храни, което с напредване на възрастта увеличава риска от сърдечни болести. Децата на възраст между 2 и 8 години, както и между 12 и 16 години, които са с наднормено тегло, хранят се с богата на мазнини храна или имат фамилна обремененост, следва да си направят тест за холестерол. Въпреки, че сърдечните проблеми поначало не се проявяват дълги години, контролирането на холестерола от ранна възраст е по-добре, отколкото да не се прави нищо.

Единствено лекарствата помагат

Наистина повечето лекарства са отлични в справянето с холестерола, но също е и мит, че те са най-добрия изход. Физическите упражнения, свалянето на килограми и здравословното хранене са най-доброто средство за снижаване нивата на холестерол, като тези мерки нямат страничен ефект за здравето. Лекарите препоръчват хранене с обезмаслени млечни продукти, крехко месо без мазнини, сваляне на излишните килограми чрез упражнения всеки ден поне за 30 минути. Ако след тези мерки холестеролът не може да се регулира, тогава можете да се обърнете към своя лекар за предписване на медикаментозно лечение.

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects