Какви витамини обича нашата кожа


витамини полезни за здравето
Витамините са особено важни за всеки организъм. Те оказват влияние върху здравето му и състоянието на кожата. Проблемът е в това, че витамините трябва да постъпват в нея отвътре, а не отвън, само с различни процедури.
Най-популярен е витамин С . Недостатъкът му намалява съпротивителните сили на организма и забавя обменните процеси в него, води до пигментация на кожата. Идеалният прием е 200-500 мг на ден. Два портокала или няколко ябълки осигуряват необходимата дневна доза. Богати на витамин С са и касиса, лимоните, кивито, шипките.  Да добавим и зеленчуци – зеле, цвекло, лук, грах, пипер с червен цвят.
Бета каротинът стимулира надебеляването на роговия слой на кожата. Ако е недостатъчен, тя става суха и започва да се лющи.
Ако не достига витамин А, косата пада, ноктите стават чупливи, образува се пърхот. Витамин А може да се набави чрез яйца, масло, черен дроб, рибено масло.
Провитамин А /каротин/, има в морковите, лука, цвеклото. Вътре, в тялото, той се превръща във витамин А. И нещо, което не всеки знае – каротинът се усвоява само в присъствието на мазнини. Нужната от него доза на организма може да се набави чрез прием на две супени лъжици рибено масло дневно. Сто грама сушени кайсии или черен дроб съдържат същото количество полезно вещество. Но при предозиране на каротин се появява главоболие, умора, косопад, суха кожа, уврежда се черния дроб.
Витамин В1 регулира въглехидратната обмяна, както и работата на нервната и храносмилателната система. Той се съдържа в граха, говеждото месо, в млякото, картофите и ръжения хляб, като особено много го има в дрождите и пшеничените трици.
Витамин В2/рибофлавин/, стимулира производството и усвояването на протеини и мазнини и прави кожата здрава и красива. Ако тялото има достатъчно от него, очите виждат добре в тъмното и възприемат по-ярко цветовете. Липсата или недостигът му могат да доведат до пукнатини в ъглите на устата и акне по лицето. Дневният прием е 2 мг. Можем да го осигурим на организма чрез млечни продукти, пиле, нетлъсто месо, морска риба, зеленчуци като карфиол, грах, зелен лук.
Витамин В3, заедно с другите витамини от група В, осигурява пигментацията на косата. Тя може преждевременно да посивее, ако веществото липсва в организма. Може да си я набавите, като похапвате черен дроб, бирена мая, трици.
Витамин В6 /пиридоксин/, също е много важен, липсата му може да причини дерматит или да влоши състоянието на косата. На този витамин са богати черният дроб, млякото, морковите, зелето, соята, смокините, стафидите, овесеното брашно, неполирания ориз и бобовите зеленчуци.
Витамините за нашата кожа трудно могат да се обособят в отделна група, защото в различните участъци тя има различна структура и съответстващи процеси, които протичат в нея. Затова се нуждае от много и различни витамини, имащи различни функции.
Обмяната на веществата особено силно се повлиява от витамин В 10, който засилва растежа на косата, поддържа нейния нормален цвят, тонизира кожата.Излишъкът от този елемент намалява функцията на щитовидната жлеза.
Недостигът на витамин РР /никотинова киселина/ води до сърбеж  и намаляване бариерните свойства на кожата. Той се намира в месото, млякото, соята, фъстъците.
Особено важен за младостта на кожата е витамин Е. Той запазва еластичността на капилярите, спира унищожаването на мускулните клетки, особено след големи физически натоварвания. Източници на витамин Е са царевичното масло, ядки, спанак, цвекло, зеле, зърнени култури.
Ако отчетем, че кожата е многофункционална система, имаща различни задачи, то става ясно, че за своето нормално функциониране, тя се нуждае от цял комплекс поддържащи вещества. И сред тях присъстват ако не всички, то болшинството от познатите на науката витамини.Трябва да се помни, че те работят в тясна взаимовръзка. Например витамин Е засилва действието на витамин С, а витамините от комплекс В подобряват обмяната на веществата и , следователно, ускоряват усвояването от организма на останалите вещества.

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects