Правилният избор на боя – гаранция за чудесен цвят, блестяща и здрава коса


Ако една жена иска да се промени, тя започва с прическата. Или с цвета на косата. Промяната на образа води до промяна в настроението. Но знаем ли всички как да изберем основният инструмент за промяната – боята за коса?
Разнообразните методи на боядисване, огромното количество търговски марки бои, цветове и нюанси на косата, могат да ни объркат. Помощ в нелесния избор можем да намерим във фризьорския салон. А много жени предпочитат да боядисат косата си сами, у дома. Затова, изборът на качествена боя е много важен и актуален.
Към днешна дата, всички средства, ползвани в областта на фризьорството, могат да бъдат разделени в четири групи.
1.Средства с избелващ ефект
Те обезцветяват естествения цвят на косата. Обособяват се в отделна група, защото могат да се използват за самостоятелно боядисване или при един от етапите за оцветяване на косата.
2.Химически бои
Те действат върху кератина на косъма. Наричат се още окислители, защото оцветяването става след взаимодействието с водородния пероксид, течност без цвят, която е оксидант за боята. Химическото боядисване е устойчиво. Такива оцветители могат да бъдат в течна или пастообразна форма. В състава им може също да намерите ароматни въглеводороди като толуен, бензин, нафталин.
3.Нереактивни багрила
Тук се включват оцветяващи и тониращи шампоани. Те имат както измиващ, така и оцветяващ ефект. Наричат се още физически багрила. Въздействието им върху косата е повърхностно, не влияят на кератина. Такива оцветяващи средства се използват при освежаване на цвета, за придаване на допълнителен нюанс, но не променят основния тон. Въздейства се върху външния слой на косъма. Ако говорим за устойчивостта на ефекта, то той изцяло зависи от структурата и състоянието на косата. Ако тя е пореста, боята ще прониква по-дълбоко и ще се задържи по-дълго време в нея.
Оцветяващите шампоани могат да съживят цвета на изгорялата и посветляла от слънцето коса. Те трябва да се използват по-често, ако има посивяващи кичури, защото еднократната употреба няма да бъде достатъчна, за да се избегне контрастът в цвета по продължението на косъма, косата ще изглежда небрежна.
4.Бои от естествен произход
Те не въздействат върху структурата на косъма. Най-разпространените са къна и басма. За да изберете своя цвят, може да използвате мусове, гелове, пяна с различни нюанси. Те буквално се отмиват след шест, седем измивания на главата, а оттенъците им ще ви помогнат да направите правилния избор.
Предпочитаната боя трябва да закупите във фирмен магазин. Разгледайте каталозите. Обикновено производителите предлагат оцветени кичури коса, за да улеснят вашия избор. Направете това през деня, особено ако избирате по-светъл нюанс. Ако имате някакво съмнение, спрете се на боя с тон по-светла от желания. Обърнете внимание и на посочените цифри до оцветителите. Първата означава интензивност на цвета, а останалите – неговите оттенъци. В инструкциите е посочен срокът на действие на боята. Някоя може да се отмие след няколко дни, а друга -да се задържи до осем седмици.
По-евтините бои може да съдържат вредни метални соли като мед, олово, сребро. Такива вещества често се смесват с хипосулфит или амоняк. Тези оцветители трябва да се избягват, защото изсушават косата, тя започва да се чупи и пада. Често при тях се получават неочаквани нюанси. Медните соли придават червеникави тонове, а сребърните – зеленикави или сивкави.
При избора на боя, квалифицираните специалисти от фризьорските салони съветват да се придържаме максимално до естествения цвят на косата. Не си струва тя да се променя радикално. За отличен ефект е необходимо да се освежи натуралния цвят, да се направи по-дълбок. Иначе може да се получи нежелан нюанс и повреждане структурата на косата. При боядисване у дома, спазвайте посочените инструкции. За по-бързото възстановяване на оцветената коса, използвайте специална линия пяна или мус за боядисана коса.
В стремежа си да променим своя имидж трябва да помним, че честото боядисване на косата съвсем няма оздравяващ ефект. Затова, заедно със закупената боя, трябва да си набавим и защитни козметични средства, с които ще се грижим за косата си. Тогава ще можем да се радваме не само на чудесен цвят на косата, но и на нейния здрав и блестящ вид.

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects