Полезна или вредна е куркумата за вашето здраве?

Специалистите не само добавят куркума в своите изискани ястия, за да подобрят вкуса на храната, но също така това растение се използва и в народната медицината, заради множеството си целебни свойства.  Често дори то се нарича ароматната панацея, като в Индия например вече не един век се използва за лечение на различни болести, а също така и за очистването на организма.

В народната медицина днес куркумата се използва в качеството си антисептик и дори като обезболяващо средство. Много голяма част от целебните свойства на това растение вече са потвърдени от учените, но все пак има и такива, които все още се изучават и дали наистина помагат при лечението на някои от заболяванията при човека. Така например част от тях са мнение, че то помага за прочистването на организма от вредните токсини, но само ако се приема в определени количества и не се прекалява с него. Все пак това важи за всяко едно растение, така че дори да сте почитател на народната медицина, винаги е важно да се придържате към определената дозировка. Препоръчва се и за всички водещи активен начин на живот, тъй като това растение способства за еластичността на  ставите. Много от хората пък го използват за прочистване на енергийните чакри. Според други растението куркума спомага за развиването на творческото начало във всеки човек, като затова се препоръчва то да се консумира особено от хората, които извършват редовно някакъв умствен труд.
Куркумата е полезна при множество болести, като например днес тя силно се използва заради антибактериалните си свойства. Така например тя се употребява за лечение на рани, драскотини и други наранявания на кожата. Също така, тя спомага за пречистването на черния дроб и червата. Според доста от учените, тя може да се използва и като допълнително средство за лечение на множествена склероза. Още в древен Рим, растението куркума се е употребявало за лечение на депресии. Друго нейно качество е това, че с нейна помощ можете да подобрите метаболизма си и да регулирате съответно теглото. Най-много обаче тя е известна със своите противоракови свойства. Според редица изследвания, куркумата спомага за разрушаването на злокачествени тумори, като заедно с това не се наблюдават никакви странични ефекти за цялостното здраве на пациента.


Куркумата обаче е противопоказана на всички хора, които страдат от камъни в бъбреците и при проблеми с жлъчката. Като цял ви съветваме преди да започнете да използвате това растение в качеството му на лекарство, да се консултирате със специалист, за да сте сигурни в това, че вие можете да се лекувате с него. 

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects