10 грешки при миене на зъбите, които трябва да избягвате

Ако сте забелязали, че иначе перлено белите ви зъби са започнали да жълтеят или се е появило кървене от венците е време да преосмислите начина, по който поддържате устната си хигиена. Сигурно си мислите, че само миенето два пъти на ден на зъбите е достатъчно, за да бъдат те здрави, но всъщност грешите. Защото има няколко грешки, които всички сме склонни да правим, а ако ги избягвате, то тогава наистина ще имате блестящи, здрави зъби. Вижте по-долу кои са те:

Избор на правилна четка за зъби – избирайте си четка, която да ви бъде удобна. Тя не трябва да е прекалено голяма или малка. Вземете тази, която когато сложите в устата си я чувствате най-комфортно. Също така е важно и какъв е косъма на четката, като повечето специалисти препоръчват той да бъде средно твърд към мек. Прекалено твърдата четка може да увреди структурата на зъбите.

Не миете зъбите си достатъчно пъти през деня – според експертите трябва да миете зъбите си поне три пъти дневно, а не както сме учени досега по формулата „сутрин-вечер”. Също така трябва да запомните, че продължителността на миене трябва да бъде поне 2 минути. Най-добрият метод е да разделите устата си на четири зони, докато се миете. Отделяйте поне по 30 секунди на всяка зона. Ако ползвате електрическа четка повечето от тях имат настройки за време, което ще ви помогне. Хубаво е да вършите и нещо друго, докато четкате зъбите си, така няма да се отегчите – например може да гледате телевизия.

Смяна на местоположението за миене – предполагаме, че миете зъбите си винаги на едно и също място. Както казахме по-горе миенето на зъби често ни отегчава, а това ни прави склонни да забързваме процеса, което не е редно. Сменяйте местата, където вършите това, така може да започнете да отделяте повече време за денталното си здраве.

Въздържайте се от прекалено търкане – не мийте зъбите си повече от три пъти дневно. Твърде много търкане вреди на емайла и води до нараняване на венците, и кървене. Освен това често сме склонни силно да натискаме с четката, докато мием зъбите. Запомнете – натискайте леко, не е нужна сила, за да премахнете плаката.

Обърнете внимание на техниката на миене – правилно ли миете зъбите си? Дългите четкания само наляво и надясно могат да навредят на венците и емайла. Най-добрата техника е да държите четката под ъгъл от 45 градуса спрямо венците и да я движите нагоре и надолу  с къси движения. Задължително трябва да се измиват и външната, и вътрешната страна на зъбите. Ако позволите плаката да остане дълго време в устата ви рискувате да се получат кариеси и лош дъх.

Избор на правилната паста за зъби – винаги проверявайте каква паста използвате. Обикновено пастите за зъби, които претендират, че правят зъбите ви видимо по-бели и контролират появата на зъбен камък са доста агресивни към устата. Според експертите увеличеното количество избелващи частици може да е вредно и да изстърже емайла, нарушавайки структурата на зъбите. Обикновената паста за зъби с флуорид е най-добрият залог да не се случи това. Ако искате да избелите зъбите си ползвайте избелваща паста, но само за кратки периоди.

Пазете киселото далеч или поне го намалете до минимум – колкото и невероятно да звучи сладките храни и захарта не уврежда зъбите толкова, колкото го правят киселите. Затова ако сте фен на киселото трябва да регулирате страстта си към него. Както се досещате киселите храни съдържат различни киселини, които вредят на емайла.

Почиствайте старателно четката си за зъби – хубаво ли изплаквате четката си? Ако не го правите – започнете! Когато не е добре измита в нея се задържат микроби от устата и зъбите. Използвайте дизенфектант, за да я почистите, а ако нямате и гореща вода ще свърши работа. Хубаво я изсушете, не я оставяйте мокра, защото така по нея могат да се развият бактерии.

Избягвайте да държите четката си в банята – обикновено я държим точно там, но това съвсем не е най-чистото място в къщата. Най-добре е да я държите в кутийка и запомнете, че косъмчетата не трябва да се докосват до други четки, дори да ги съхранявате на едно място.

Сменявайте четката си често – склонни сме да ползваме една четка за зъби до безкрайност. Но това изобщо не е правилно. Експертите съветват тя да бъде сменяна на всеки три месеца.

Надяваме се тези съвети да ви бъдат полезни и да ви окуражат да миете по-качествено зъбите си. Така ще ги поддържате винаги здрави, а усмивката ви ще бъде винаги блестяща!

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects