Защо черният шоколад е полезен за здравето ни?

Имате ли навика да ядете твърде много шоколад и шоколадови бонбони? И кара ли ви това понякога да си мислите, че вредите на здравето си? Шоколадът е една от най-обичаните храни на света, а някои от нас са толкова пристрастени към него, че понякога се чудим дали има някаква полза от него. Отговорът е да, защото черният шоколад има много полезни свойства за здравето ни. Едно от тях, което си заслужава да споменем е, че той е полезен за сърцето ни. Искате ли да узнаете как е възможно това? Продължете да четете надолу!

Намалява кръвното налягане – черният шоколад ефективно намалява кръвното налягане. Според редица изследвания консумацията на черен шоколад намалява горната граница с 3-4 единици, а долната с 2 до 3. Според лекарите 120/80 е идеалната стойност на кръвното налягане, за да сме винаги в добро здраве.

Подобрява кръвообращението – черният шоколад е богат на антиоксиданти, предпазва организма от свободните радикали и елиминира токсините. Той съдържа и полифеноли, които засилват циркулацията на кръвта. Влияе много добре на хора, страдащи от периферна артериална болест.

Намалява стреса – стресът е един от основите причинители на сърдечни заболявания. Дори може да доведе до сърдечна недостатъчност. Шоколадът съдържа химикали, променящи настроението, които повдигат духа и облекчават стреса. Тъмният шоколад намалява нивата на хормоните, предизвикващи стрес, като кортизол и епинефрин.

Намалява риска от инсулт – черният шоколад намалява значително риска от инсулт. Той подобрява кръвообращението и спомага за поддържане границите на кръвното налягане в норма, което в резултат понижава риска от хипертония и инсулт. Въпреки това не хубаво да се разчита изцяло на шоколада за предотвратяване на инсулт. Ако имате съмнения винаги се консултирайте първо с лекар и пийте предписаните от него лекарства.

Регулира холестерола – шоколадът повишава добрия и намалява нивото на лошия холестерол. Според клинични изследвания хора, консумирали 100 гр. черен шоколад имат намаление от около 12% на лошия. Полезните вещества в шоколада, като антиоксидантите и флавоноидите помагат на организма да редуцира неговите нива.

Обобщение – медицинските изследвания дават като заключение, че яденето на черен шоколад подобрява сърдечното здраве. Хората, които го ядат имат по-добро кръвообращение, ниски нива на лош холестерол и са по-малко склонни към инсулт. Здравните експерти препоръчват тъмния шоколад да бъде включен в нашето меню.

Няколко предупреждения – въпреки, че е полезен за сърцето черният шоколад е с високо киселинно съдържание и хора, страдащи от камъни в бъбреците не трябва да го консумират. Също така трябва да запомните, че не може да го консумирате вместо предписаните ви лекарства, ако страдате от сърдечно заболяване

Така че – не отлагайте! Вземете си парченце тъмен шоколад и се насладете на превъзходния му вкус. Сега спокойно можете да се отдавате по-често на сладкото изкушение без да се чувствате притеснени за здравето си. Вече сте наясно, че черният шоколад не е добър само за вкусовите рецептори, а и за нашето сърце. Време е да се поглезите!

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects