Странични ефекти от кофеина и няколко съвета как да намалите неговата консумация

Пристрастяването към кофеина е навик, част от начина ни на живот, който придобиваме благодарение най-вече на забързания живот, напрежението в работата и лудите крайни срокове. Повечето от нас вярват, че кофеинът подобрява настроението, прави ни по-концентрирани и лекува махмурлука, но той също така може да има и неблагоприятен ефект върху тялото.

Твърде много кофеин стимулира централната нервна система и може да доведе до сърцебиене, често уриниране, повръщане, безпокойство, а в някои крайни случаи води до депресия и треперене. Хората, пристрастени към него са склонни да консумират значителни количества напитки с кофеин, което може да доведе до екстремни нива на умора поради липсата на сън. Всеки, който консумира 300мг. и повече кофеин на ден е застрашен от повишена тревожност и стрес.

Лекарите съветват пациентите с хипертония да намалят кофеина, така че нивото на кръвното налягане да се контролира по-лесно. Пристрастеността към него може да доведе и до нервност и раздразнителност, дезориентация, учестен пулс и стомашни смущения.

Въпреки, че намаляването на кофеина намалява стреса това трябва да се прави постепенно. Умерената консумация не е вредна за здравето, но е лесно да бъде премината линията и да се пристрастите. Това може да доведе до безсъние и да разстрои всекидневиетов. Така че е важно да ограничим кофеина. Следвайте тези лесни стъпки за тази цел:

Постепенно намаляване – рязкото спиране на приема на кофеин може да предизвика някои симптоми на абстиненция, с които трудно ще се справите. Важно е този процес да бъде плавен като си поставяте определени цели в ума. Започнете като намалите дневната доза кафе чрез пропускане на една чаша в обичайно време от деня. След известно време ще придобиете увереност и може да намалите още от дневния прием. Също така можете да разреждате кафето с вода, за да редуцирате кофеина или да преминете към без кофеиново кафе.

Следете дневният прием – много важен метод, който помага да ограничите кофеина е буквално да си записвате в бележник  колко консумирате. Така може да следите и регулирате приема на кофеин.

Заместете го с друга напитка – ако не можете да започвате деня без любимата чаша кафе можете да замените съдържанието и с билков или зелен чай. Това не само ще задоволи нуждата от гореща напитка сутрин, но е и изключително полезно за здравето.

Пийте вода – можете също така да заместите кафето с чаша топла вода. Всеки път, когато посегнете към кафето го замествайте с вода. Така не само ще намалите кофеина, но ще увеличите приема на вода, което ще ви поддържа добре хидратирани.

Тренирайте – изпитваме нужда от кофеин защото той е стимулант, който ни дава допълнителна енергия. Но същият ефект има и тренировката във фитнеса, дори ефекта е по-силен от кофеина. Така че когато сте в процес на намаляване на кофеина – спортувайте. Така лесно ще преодолеете евентуални симптоми на абстиненция.

Спете достатъчно време – кофеина е стимулант за борба със съня. Следователно е най-важно  да спите достатъчно време и да избегнете кофеиновата зависимост, която ви държи будни.

Пазете се от скрити източници на кофеиненергийните напитки, шоколада, како и в някои таблетки има съдържание на кофеин. Така че проверявайте добре за тези скрити „капани”, когато намалявате или отказвате кофеина.

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects