Странични ефекти от кофеина и няколко съвета как да намалите неговата консумация

Пристрастяването към кофеина е навик, част от начина ни на живот, който придобиваме благодарение най-вече на забързания живот, напрежението в работата и лудите крайни срокове. Повечето от нас вярват, че кофеинът подобрява настроението, прави ни по-концентрирани и лекува махмурлука, но той също така може да има и неблагоприятен ефект върху тялото.

Твърде много кофеин стимулира централната нервна система и може да доведе до сърцебиене, често уриниране, повръщане, безпокойство, а в някои крайни случаи води до депресия и треперене. Хората, пристрастени към него са склонни да консумират значителни количества напитки с кофеин, което може да доведе до екстремни нива на умора поради липсата на сън. Всеки, който консумира 300мг. и повече кофеин на ден е застрашен от повишена тревожност и стрес.

Лекарите съветват пациентите с хипертония да намалят кофеина, така че нивото на кръвното налягане да се контролира по-лесно. Пристрастеността към него може да доведе и до нервност и раздразнителност, дезориентация, учестен пулс и стомашни смущения.

Въпреки, че намаляването на кофеина намалява стреса това трябва да се прави постепенно. Умерената консумация не е вредна за здравето, но е лесно да бъде премината линията и да се пристрастите. Това може да доведе до безсъние и да разстрои всекидневиетов. Така че е важно да ограничим кофеина. Следвайте тези лесни стъпки за тази цел:

Постепенно намаляване – рязкото спиране на приема на кофеин може да предизвика някои симптоми на абстиненция, с които трудно ще се справите. Важно е този процес да бъде плавен като си поставяте определени цели в ума. Започнете като намалите дневната доза кафе чрез пропускане на една чаша в обичайно време от деня. След известно време ще придобиете увереност и може да намалите още от дневния прием. Също така можете да разреждате кафето с вода, за да редуцирате кофеина или да преминете към без кофеиново кафе.

Следете дневният прием – много важен метод, който помага да ограничите кофеина е буквално да си записвате в бележник  колко консумирате. Така може да следите и регулирате приема на кофеин.

Заместете го с друга напитка – ако не можете да започвате деня без любимата чаша кафе можете да замените съдържанието и с билков или зелен чай. Това не само ще задоволи нуждата от гореща напитка сутрин, но е и изключително полезно за здравето.

Пийте вода – можете също така да заместите кафето с чаша топла вода. Всеки път, когато посегнете към кафето го замествайте с вода. Така не само ще намалите кофеина, но ще увеличите приема на вода, което ще ви поддържа добре хидратирани.

Тренирайте – изпитваме нужда от кофеин защото той е стимулант, който ни дава допълнителна енергия. Но същият ефект има и тренировката във фитнеса, дори ефекта е по-силен от кофеина. Така че когато сте в процес на намаляване на кофеина – спортувайте. Така лесно ще преодолеете евентуални симптоми на абстиненция.

Спете достатъчно време – кофеина е стимулант за борба със съня. Следователно е най-важно  да спите достатъчно време и да избегнете кофеиновата зависимост, която ви държи будни.

Пазете се от скрити източници на кофеиненергийните напитки, шоколада, како и в някои таблетки има съдържание на кофеин. Така че проверявайте добре за тези скрити „капани”, когато намалявате или отказвате кофеина.

Пролетно-есенни обувки

Нощници

Спално бельо

Удобни домашни халати

Бански за всеки вкус

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects