Невероятните свойства на сока от моркови и защо трябва да го пием редовно - част първа

Морковите на са само за Бъгс Бъни! Те са богат източник на необходими за човека хранителни вещества и минерали. Морковът е чудодеен зеленчук, който е полезен в различни насоки. Помага за лечение и предпазване от заболявания, подобрява нашето зрение, здравето на кожата, косата, ноктите и т.н. Ежедневното пиене на сок от моркови е навик, който всеки от нас трябва да започне да изгражда, тъй като той освен вкусен е и страшно полезен. Такава комбинация не се среща често. Ако разгледате различни диети несъмнено ще го срещнете почти навсякъде.

Здравните ползи на сока от моркови:

Това, което прави морковения сок толкова хранителен е богатото съдържание на бета каротин, витамини и калий.

1. Засилва имунитета и предпазва от сърдечни болести – бета каротинът се натрупва в черният дроб и когато е необходимо се преобразува във витамин А. Също така той подпомага имунната система. Изобилието му в сока от моркови може да подобри зрението, а ежедневният прием може да предотврати заболявания на сърцето и инфаркт. Витамин А в допълнение поддържа лигавицата не вътрешните органи здрава, като така предотвратява  проникването на болестотворни организми.

2. Намалява холестерола – тук имаме още едно от невероятните свойства на сока от моркови. Това става благодарение на калия, намиращ се в него. Той е полезен за черния дроб, тъй като намалява мазнините и жлъчната течност в него. Калият, заедно с магнезия и мангана стабилизира нивото на кръвната захар, като по този начин се намалява риска от диабет.

3. Помага за съсирването на кръвта – Витамин К, съдържащ се в морковите помага на кръвта да се съсирва

4. Лекува рани и заздравява венците – витамин С помага за по-бързото заздравяване на раните и поддържа здрави венците

5. Предпазва от рак – сокът от моркови действа като анти канцероген. Високото съдържание на каротеноиди в него се твърди, че намалява риска от рак на простатата, дебелото черво и гърдата.

6. Здрави кости и изграждане на протеини – витамин К е важен за процеса на изграждане на протеини в тялото. Той също помага за поемането на калция от костите, което води до по-бързо заздравяване на счупванията. Калият в сока също е полезен за здравето на костите.

7.Почиства черния дроб – морковеният сок почиства и премахва токсините от черния ни дроб. Токсините  се освобождават от тялото и се изхвърлят при редовна консумация на сок от моркови. Кръвният поток не може да отърве тялото от токсините и жлъчния сок през бъбреците. Това трябва да стане чрез изхвърляне през кожата. Веществата в сока от моркови помагат за този процес. Когато черния дроб е здрав и функционира правилно се ограничава натрупването на мазнини в него, както и по-бързото им разграждане, което ни пази от излишни килограми и затлъстяване.

Ползи от морковения сок за красотата

Специално за жените сокът от моркови  е полезен не само за здравето, но и за тяхната красота. Ето как става това:

1.  Намалява сухотата и белезите по кожата – калият помага да се намалят сухотата, белезите и петната по кожата. Той дава живот на кожата, като подобрява нейния цвят. Също така помага за хидратирането, което прави кожата свежа и добре овлажнена.

2. Предпазва от акне – тъй като е пълен с етерични масла той помага да държите далеч от себе си неприятното развитие на акне.

3. Източник на витамините, необходими на кожата – морковеният сок играе ефективна роля на източник на витамини за кожата. Той съдържа толкова много здравословни съставки, че е способен и да лекува свързани с кожата проблеми, като екземата, която се получава от дефицит на витамин А, различните дерматити и обриви.

4. Възстановява кожата след слънчево изгаряне – бета-керотеноидите, които помагат и при фотосинтезата на растенията, съдействат на тялото по-бързо да се възстанови от изгарянията и повишават неговата защита срещу вредните слънчеви лъчи.

5. Силно оръжие срещу стареенето – бета-каротинът се превръща във витамин А, когато влезе в организма. Той намалява стареенето на клетките и така забавя процеса на остаряване. Силно повишава количеството на колаген в кожата, което поддържа нейната еластичност и така се намаляват видимите признаци на стареенето, като увисване на кожата и появата на фини линии, и бръчки.

6. Здрава коса и нокти – здравословните хранителни вещества в сока от моркови подобряват растежа на косата и здравината на ноктите.

Сок от моркови по време на бременността

Продължава във втора част...

Пролетно-есенни обувки

Нощници

Спално бельо

Удобни домашни халати

Бански за всеки вкус

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects