7 причини защо желязото и фолиевата киселина са важни за тялото ни

Желязото и фолиевата киселина са две от най-важните хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да функционира нормално. Дефицит на тези вещества може да доведе до анемия, състояние все по-често срещащо се при децата и жените.

Какви  свойства имат тези вещества?
Желязото е минерал, необходим на тялото за формиране на червените кръвни телца и пренасянето на кислорода от тях през кръвоносната система. Според лекарите необходимата дневна доза желязо е 18 мг. Храни, чрез които може да се набави са зелените листни зеленчуци, слънчогледово семе, леща, фасул, яйца, кашу, сушени плодове и пшеница.

Фолиевата киселина е водоразтворим витамин В, по специфично витамин В9. Той се среща естествено под формата на фолати в зелените листни зеленчуци, варивата и в много от плодовете. Тялото ни се нуждае от него за осъществяване на клетъчното делене. Освен това е от съществено значение за формирането на ДНК. Минималното нужно дневно количество според учените е 400 микрограма.

Как желязото и фолиевата киселина ни помагат?

И двете вещества играят важна роля за нормалното функциониране на тялото. Нека видим по конкретно как става това:

1.Предотвратяват и лекуват анемия

Анемията е изключително често срещан проблем в днешно време, засягащ много хора, от малки деца до възрастни. Жените са особено податливи на това състояние, защото са склонни да пренебрегват начина си на хранене и здравословните си проблеми. Ако постоянно сте уморени, изглеждате бледи и се чувствате замаяни незабавно трябва да се консултирате с лекар. Други симптоми са затруднено дишане, болка в гърдите, главоболие и сърцебиене. Желязото и фолиевата киселина не само предотвратяват, но и лекуват анемията. Както вече знаете желязото е необходимо за формирането на червените кръвни телца. По същия начин фолатите помагат на витамин В12 за производството на червени кръвни телца. Уверете се, че приемате достатъчно от тези вещества дневно, за да имате достатъчно кръв, циркулираща във вените.

2. Помагат по време на бременност

На жените, които се опитват да забременеят и на тези, които вече са бременни лекарите предписват хранителни добавки с желязо и фолиева киселина, за да имат лека и успешна бременност. И двете са много важни за здравето на плода. Фолиевата киселина намалява риска от вродени дефекти и малформации на бебето, като например цепнато небце. Жените, които имат дефицит на фолиева киселина са по-застрашени да имат бебе с неврални дефекти, като спина бифида. Липсата на правилна циркулация на кръвта по време на бременността може да доведе до много проблеми, като преждевременно раждане, недоносено, а в най-лошия случай мъртвородено бебе. И тъй като бременните имат нужда от много кръв желязото е изключително важно през този период.

3.Помагат по време на месечния цикъл
Много жени в дните на менструален цикъл губят голямо количество кръв. Ако имате силно течение и се чувствате по-уморена в сравнение с предишни цикли, то причината може да бъде в недостатъчното количество желязо и фолиева киселина в организма. Хранене с богати на тези вещества храни ще подобри състоянието ви, а ако имате нужда от хранителни добавки се консултирайте с лекар.

4. Поддържат сърцето здраво.

Желязото и фолиевата киселина намаляват нивата на хомоцистеин в организма, като така намаляват риска от сърдечни заболявания. Още повече прием на фолиева киселина по време на бременност намалява риска от проблеми със сърцето на бебето.

5.Намаляват риска от рак

Изследвания показват, че тези вещества намаляват риска от рак на дебелото черво, а при мъжете и от рак на простатата. Въпреки, че може и да не помогнат при лечението със сигурност са полезни за предотвратяване на тези заболявания. Освен това приемът на желязо и фолати от натурални източници е по-полезен, отколкото от изкуствено синтезирани хранителни добавки.

6.Подобряват плодовитостта
Фолиевата киселина е важна за плодовитостта както при жените, така и при мъжете. Жените трябва да пият добавки, съдържащи и желязо, когато се опитват да забременеят.

7.Полезни са за мозъка

Желязото и фолиевата киселина са известни като вещества помагащи за превенция на депресията, Алцхаймер и други когнитивни проблеми. Те помагат за подобряване на когнитивните функции на мозъка и са считани за две от най-важните вещества за него.

Това са едни от многото ползи на желязото и фолиевата киселина. Опитайте се да набавяте необходимото дневно количество от тях предимно чрез храненето, а ако имате дефицит и след това, е необходимо да са консултирате с лекар преди да взимате добавки, съдържащи тези вещества. Предозирането с фолиева киселина може да доведе до много странични ефекти, затова пийте само предписаната доза. Също така кафето и чаят влияят на абсорбирането на желязото от тялото. Уверете се, че има достатъчна разлика във времето между консумацията на тези напитки и прием на желязо.

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects