5 лесни домашно приготвени балсама за увредена коса

Дразни ли ви сухата и чупеща се коса? Невъзможно е да контролирате изтощената коса, тя се нуждае от много внимание и специални грижи. Лъскавата, гъста, обемна коса е символ на нашето здраве, както вътрешно, така и външно. В днешно време, когато нивата на замърсяване се повишават ден след  ден, поддържането на косата се превръща в нелека задача. Редовното консумиране на храни, които включват балансирани количества хранителни вещества, витамини, минерали и въглехидрати е задължително. Ще ви предложим няколко от най-добрите средства и някои общи съвети за лечение на увредената коса в домашни условия.

Но преди да стигнем до рецептите нека да разгледаме причините за увреждане на косата. Най-често това е едно или няколко от тези неща:
  • Излагане на прекалена топлина (изправяне с преса, къдрене и сешоар)
  • Твърде дълго излагане на слънце
  • Избелване
  • Къдрене
  • Изсветляване и боядисване
  • Недостатъчно или прекалено често миене
  • Прекалена употреба и ползване на неправилен шампоан
  • Използване на удължения

Когато косата е увредена това води до различни проблеми, като цепещи се косми и по-бавен растеж.  Ако не се вземат мерки разделянето на косъма продължава нагоре, косата губи натуралния си блясък и дебелина на косъма.

Има много начини, по които да се погрижите за увредената си коса с помощта на обикновени домашно приготвени балсами. Ето някои от тях:

1.Балсам с авокадо и банан – необходимите съставки са банан, авокадо, яйце, мед и зехтин екстра върджин. Вземете половин авокадо, а ако косата ви е по-дълга използвайте цяло. Добавете половин банан и 2 с.л. зехтин. Разбийте едно яйце с лъжица мед и смесете с останалите съставки. Нанесете получената смес върху суха коса, като започнете от корените и постепенно достигнете върховете на косата. Стремете са да не нанасяте върху самата кожа на главата. Фокусирайте се най-вече върху връхчетата на косъма, тъй като те са най-податливи на увреждане. Оставете за 10 минути, след което изплакнете. Ще забележите как косата ви е по-мека и лъскава.

Ползи от тази маска:
  • Бананът подхранва косата и я предпазва от чупливост
  • Авокадото помага за растежа на косъма и овлажнява
  • Зехтинът заздравява косата и я прави блестяща
  • Медът добавя допълнителен блясък, а също може да се ползва за леко изсветляване.

2.  Балсам с оцет и яйце – За този балсам ще ви бъдат необходими яйца, зехтин, мед, винен оцет и лимонов сок. Разбийте добре 2-3 жълтъка,  добавете 100 мл. оцет и 150 мл. лимонов сок. Смесете добре, след което добавете 200 мл. зехтин и 2-3 с.л. мед. Ще получите гъста паста. Тази маска се нанася само по върховете на косъма, оставете за 10-15 минути и отмийте със студена или леко хладка вода.

Ползи от тази маска:
  • Яйченият жълтък подхранва косата и и дава блясък
  • Оцетът помага да се предпазите от косопад

3. Бананова маска за коса – бананите са чудесни за увредената коса, дори действат още по-добре, когато ги приложите като маска за коса. Тази рецепта върши чудеса, а необходимите съставки са един банан, едно яйце, 3 с.л. мед, 3 с.л. мляко и 5 с.л. зехтин. Смесете ги добре до получаване на гладка паста. Нанесете върху цялата коса и оставете за 15 до 30 минути, след което отмийте.

4. Маска за коса с йогурт – тази рецепта включва йогурт и яйчен белтък. Комбинацията между тези две съставки е с отлични подхранващи свойства. Разбийте един белтък на сняг и добавете 5-6 с.л. йогурт. Смесете добре и втрийте хубаво в косата, покрийте главата с шапка за баня и останете така за 30 минути. Отмийте с лек шампоан.

5. Използване на различни натурални масла – тези масла са чудесен начин да възстановите влажността на косата и да я поддържате подхранена. Те проникват дълбоко в корените на косата и я подхранват отвътре. Съдържат мастни киселини и витамини, които помагат за възстановяване на повредената повърхност на косъма , предпазват го от допълнително увреждане  и загуба на влажност. Най-често използвани са маслото от авокадо и зехтинът.

Маслото от авокадо е идеален балсам за сухата и увредена коса. То прониква в косъма и достига корените, за да овлажни косата. Съдържа изобилие от мононенаситени мастни киселини и витамин Е, които помагат за растежа на косата и придават блясък. Може да правите дълбоко подхранване на косата, като втриете разтопено масло от авокадо.  Оставете да престои 30 минути, след което отмийте. Ако решите можете да оставите маслото върху косата през нощта и да отмиете на следващия ден.

Зехтинът е чудесен омекотител, който прониква   в косъма най-добре от всички масла. Затопленият зехтин върши чудеса за подхранването на косата. Можете да втриете 1 с.л. топъл зехтин в косата, като масажирате с кръгообразни движения, след което да покриете с шапка за баня. След 40 минути отмийте, ако е необходимо използвайте лек шампоан. Косата ви ще заблести и ще има чудесен вид.

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects