Трябва ли напълно да премахнем мазнините от храненето си?

Когато става въпрос за диета и хранене мазнините са едно от хранителните вещества, което е демонизирано като нещо, което трябва да се избягва на всяка цена. Вероятно от години слушате единствено това, че ако искате да отслабнете трябва да консумирате храни с много малко мазнини или да ги премахнете изцяло от менюто си. Това може да изглежда като добра идея, но премахнете ли мазнините ще лишите тялото си от една важна за неговото здраве хранителна съставка. Вместо пълното им елиминиране е по-добре да ограничите определени видове мазнини, а да включите други, по-здравословни такива на тяхното място.

Физиология на мазнините – мазнините се използват от тялото за много от неговите функции, включително физиологията на клетъчните мембрани, производството на енергия, усвояването на витамините, а някои мазнини имат много полезни за здравето свойства, като например намаляване на риска от сърдечни заболявания. Мазнините са важни за функциите на организма и трябва да бъдат част от менюто, за да се възползвате от техните здравословни свойства. Основно има три вида мазнини, на които трябва да се обръща внимание, когато става дума за хранене: наситени, ненаситени и транс мазнини.

Мазнини, които да избягвате – мазнините са важни за вашето здраве, но трябва да знаете разликите между „добрите мазнини” и „лошите мазнини”. Лошите мазнини идват от животинските продукти и се наричат наситени мазнини. Те предизвикват производството на холестерол в тялото, което води до неприятни състояния, свързани с високия холестерол – високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и т.н. Основно се съдържат в месото и млечните продукти. Другият вид мазнини, които трябва да избягвате са транс мазнините. Те са с растителен произход и се съдържат в маргарина, крекери, бисквити, снакс, пържени картофи, бързите закуски и преработените храни. Според учените те дори са по-вредни от наситените мазнини, тъй като увеличават нивото на лошия холестерол, елиминирайки в същото време добрия.

Полезни за здравето мазнини – според лекарите повечето мазнини в храненето трябва да са от ненаситени източници. Полиненаситените и мононенаситените мазнини са здравословни мазнини, които се използват от тялото и имат добър ефект върху здравето. Общо казано източниците на ненаситени мазнини са ядките, растителните масла и рибата. Тези мазнини не повишават холестерола, както го правят наситените. Омега-3 мастните киселини са форма на полиненаситените мазнини, които доказано помагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото и намаляват риска от хронични заболявания на сърцето, артрит и рак.

Добри източници на здравословните мазнини – това са ядките, масло от рапица, зехтин, шафраново масло, слънчогледово олио, авокадо, орехи, лененото семе. Другият източник е рибата, най-вече сьомгата, пъстървата и херингата.

Здравословните мазнини са основна съставка от една здравословна диета и трябва да се консумират ежедневно!

Бански за всеки вкус

Дамски обувки

Дамски летни пижами

Удобни домашни халати

Удобни домашни халати
Халати от софт, памук и сатен в разнообразие от цветове и десени за времето на спокойствие и уют прекарано у дома.

Спално бельо

Намерете ни във Facebook

 
Светът на жените © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects